Windows VS Mac OS VS Moblin VS Android




Πάει ο καιρός που τα Windows αποτελούσαν τηn κύρια επιλογή λειτουργικού, που η Intel ήταν αποκλειστικά κατασκευαστής επεξεργαστών, που η Apple έφτιαχνε υπολογιστές και iPod και η Google ήταν μηχανή αναζήτησης.

Οι καιροί αλλάζουν, η τεχνολογία τρέχει, οι τιμές γίνονται πιο προσιτές και ο άνθρωπος χρησιμοποίει οτιδήποτε θα του κάνει πιο εύκολη και ευχάριστη την καθημερινότητα. Οι εταιρείες έχουν αρχίσει να μπαίνουν η μία στα "χωράφια" της άλλης με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές επιλογές (και καλύτερες) για τον τελικό χρήστη.


9/1/2007: Ο Steve Jobs ανακοινώνει το iPhone. iPhone Timeline

5/11/2007: η Google ανακοινώνει το Android ένα λειτουργικό για κινητά τηλέφωνα βασισμένο σε Linux και την Open Handset alliance.

2008: Η Intel ανακοινώνει το Moblin v1, το πρώτο λειτουργικό που θα φτιάξει η εταιρεία για να προωθήσει τους επεξεργαστές της (Atom). H πρώτη έκδοση του Moblin μοιάζει πολύ με την έκδοση Ubuntu Mobile Edition.

23/9/2008: Η T-Mobile ανακοινώνει το πρώτο κινητό με Android OS.

21/5/2009: η Intel ανακοινώνει το Moblin v2. Ανανεωμένο και εντυπωσιακό γραφικό περιβάλλον που θυμίζει περισσότερο κινητό τηλέφωνο παρά υπολογιστή.

2/6/2009: Παρουσιάζεται από την Acer (τρίτος μεγαλύτερος κατασκευάστης υπολογιστών) net book με επεξεργαστή Atom και λειτουργικό σύστημα Android.

3/6/2009: Παρουσιάζεται στην έκθεση Computex MediaPhone με λειτουργικό Moblin (Intel)

3/6/2009: Η Acer ανακοινώνει ότι θα χρησιμοποιήσει το λειτουργικό της Intel (Moblin) σε netbook.

Μαζί με τα πιο πάνω, πολλές ακόμη είναι οι προσπάθειες διάφορων μικρότερων εταιρειών να μπουν στο παιχνίδι των λειτουργικών συστημάτων.

Τελικά αν και οι περισσότεροι περίμεναν την ανακοίνωση του Google OS αυτό ίσως να έγινε και κανείς να μην το κατάλαβε. Το Android ίσως να είναι το Google OS που όλοι περίμεναν απλά τώρα βρίσκεται στην "Dos" εποχή του.

Ο μόνος λόγος που αναφέρω το iPhone είναι γιατί ως δημοφιλέστερη συσκευή ώθησε και αναμένεται να ωθήσει ακόμη περισσότερους να αγοράσουν υπολογιστές με Mac OS.

Από όλες ίσως τις εταιρείες η Microsoft δείχνει να είναι η πιο "κουρασμένη". Ίσως να φταίει ότι μας είχε συνηθήσει σε σπουδαία πράγματα παλαιότερα, ίσως να είδαμε τους υπολογιστές αλλιώς μετά τα Windows XP, ίσως να φταίνε κάποια συντηρητικά μυαλά... το μέλλον θα δείξει...

Προσωπική άποψη: Iphone + NetBook με Moblin + Apple iMac dual boot με WinXP(ίσως και Win 7 όταν κυκλοφορήσουν) και OSX
(σημείωση δεν έχω τίποτα από τα πιο πάνω :) )
blog comments powered by Disqus