Google WebP


'Επειτα από τη δική της κωδικοποίηση για βίντεο (WebM) η Google ανακοίνωσε την Τρίτη στο Chromium Blog την δική της κωδικοποίηση για εικόνες - WebP. Ο λόγος που εγίνε η κίνηση αυτή από την Google είναι ότι οι πιο δημοφιλής κωδικοποιήσεις που χρησιμοποιούνται (jpeg, gif, png - αν και οι τελευταίες δύο ανήκουν στην κατηγορία loseless) αναπτύχθηκαν προ δεκαετίας και δεν αποτελούν με τα σημερινά δεδομένα τις καλύτερες λύσεις.
Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση η κωδικοποίηση αυτή έρχεται για να βελτιώσει το πρόβλημα του μεγέθους το οποίο παρουασιάζεται κυρίως με τις εικόνες jpeg. Συγκεκριμένα βάση στοιχείων του Google το 65% του όγκου πληροφοριών που διακινείται - από τις ιστοσελίδες - είναι εικόνες, άρα αν οι εικόνες είχαν μικρότερο μέγεθος θα μπορούσαμε να δούμε σημαντική διαφορά στην ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων.
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, αναφέρεται ότι μετά από εφαρμογή της κωδικοποίησης WebP σε ένα σύνολο 1.000.000 παρατηρήθηκε μείωση μεγέθους περίπου 39% ενώ είναι παραμένουν αισιόδοξοι για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον. Επίσης όσον αφορά τις πρόσθετες πληροφορίες για τις εικόνες (meta-data) αναφέρεται ότι αυτές θα μπορούν να περιέχονται σε ένα επιπρόσθετο χώρο 20 bytes. Το αρνητικό όμως αυτής της μορφής κωδικοποίησης είναι ότι χρειάζεται 8πλάσιο χρόνο κωδικοποίησης από τις συνηθισμένες jpeg εικόνες.
jpeg - webP

Τα αποτελέσματα από τις μετατροπές των εικόνων σε WebP καθώς και ένας μετατροπέας διατίθενται ήδη από την Google, ωστόσο η κωδικοποίηση αυτή δεν υποστηρίζεται επίσημα προς το παρόν από κανένα browser πλην του Google Chrome.
blog comments powered by Disqus